Vartiointiliikkeet tarkempaan syyniin – kenelle annamme luvan käyttää valtaa julkisissa tiloissa?
Mielipidekirjoitus julkaistu Nurmijärven Uutisissa 16.1.2022
https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/5652114
Turvallisuusalalla on vakavia ongelmia, joihin pitää tarttua ennen kuin tapahtuu lisää vahinkoa. Suuri vastuu turvallisuusalan ongelmista on työnantajilla. Työantajilla onkin eniten keinoja vaikuttaa alan toimintatapoihin ja työkulttuuriin.
Poliisi tiedotti joulukuussa laajasta pahoinpitelykokonaisuudesta, jossa järjestyksenvalvojia epäillään sekä väkivallasta että useista muista rikoksista.
Joidenkin yhtiöiden kohdalla toiminta ei todellakaan kestä päivänvaloa. Yle raportoi turvallisuusalan yhtiö Avarnin väkivaltaa ihannoivasta toimintakulttuurista, jossa ihmisiin suhtaudutaan halveksuen ja väkivallantekoja on peitelty.
Vaikka alalla työskentelee varmasti enimmäkseen täysin ammattimaisesti työnsä hoitavia ja osaavia vartijoita, ei tässä ole enää kyse yksittäistapauksista.
Turvallisuusala kaipaa tiukempaa otetta. Työnantajille tulee määrätä nykyistä tiukemmat seuraukset valvonnan laiminlyönnistä ja koulutuskriteerit pitää tuoda vastaamaan työn edellytyksiä kautta linjan.
Yksi lainsäädännön tasolla tarkasteltava asia on koulutus. Lainsäädännön koulutukselle asettama minimivaatimus, järjestyksenvalvojalta 40 ja vartijalta 120 tuntia, on lyhyt aika kouluttautua vaativiin tehtäviin.
Vartijat kohtaavat työssään hyvin vaativia tilanteita ja sosiaalisia ongelmia. He kokevat työssään myös usein väkivaltaa tai sen uhkaa. On siis syytä miettiä, millaiset henkilöt soveltuvat työhön, jossa on tarvittaessa lupa turvautua voimakeinoihin.
Viimekädessä yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavat kuitenkin turvallisuusviranomaiset. Emme saa missään tapauksessa ajautua poliisin resurssi- ja henkilöstöpulan vuoksi tilanteeseen, jossa vastuu yleisestä turvallisuudesta annetaan yksityiselle yhtiölle sen työtekijöiden harkinnan varaan. Vartijat kun eivät toimi virkavastuulla.
Vartijoiden ja järjestyksenvalvojien tehtävä on lisätä turvallisuutta, ja uutisilla alan ongelmista on juuri päinvastainen vaikutus. Lainsäädännöstä on löydyttävä pikaisesti keinot joilla varmistetaan, että ylilyönnit loppuvat tähän.
Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (sd.) ja poliittinen asiantuntija, YTK